Jarno Häivälä lähti vaihtoon Meksikon Tijuanaan vuonna 2008, kun hän oli vielä opiskelija Vaasan ammattikorkeakoulussa. Tukena matkassa oli Riitta ja Jorma J. Takasen säätiön myöntämä kansainvälistymisen apuraha.
Tijuana on Meksikon osavaltion Baja Californian suurin kaupunki, jossa asukkaita on yli 2,2 miljoonaa. Kesäisin lämpö saattaa kohota yli 30 asteeseen. Kaupungilla kävellessä saattaa ympärillä kuulua espanjan lisäksi myös englantia, sillä kaupunki sijaitsee aivan Meksikon ja Yhdysvaltojen rajalla.
Näissä maisemissa Jarno Häivälä opiskeli lähes puoli vuotta vuonna 2008. Sievistä alun perin lähtöisin oleva Häivälä opiskeli Vaasan ammattikorkeakoulussa kone- ja tuotantotekniikkaa, ja päätti ystävänsä kehotuksesta hakea vaihtoon Meksikon Tijuanaan.
– Aika moni kurssikaverini pohti vaihtoa Eurooppaan, mutta mietimme ystäväni kanssa, että haluamme jonnekin kauemmas. Menimme sitten yksi päivä vaihtotoimistoon keskustelemaan vaihtoehdoista ja siellä selaillessamme kohteita, kiinnitti Meksiko ja Tijuana huomiomme, Häivälä muistelee.
Toimistossa virkailijat hieman naurahtivat nuorten opiskelijoiden valinnalle, sillä kummallakaan ei ollut espanjan kielen alkeet hallussa ja koulu vaati kielitestin. Tämä tarkoitti sitä, että Häivälä ilmoittautui ystävänsä kanssa kielikurssille ennen matkaa.
– Osallistuimme kahdelle kurssille ja kävimme muutaman kuukauden päästä kielitestissä, joka meni yllättäen hyvin. Pääsimme molemmat sen läpi ja tämän jälkeen vaihtopaperit lähtivät matkaan, Häivälä kertoo.
Apuraha tueksi vaihtoon
Vaihtoprosessin aikana Häivälän ystävä oli bongannut apurahan, jota he molemmat pystyivät hakemaan. Kyseessä oli paikallisen Riitta ja Jorma J. Takasen säätiön apurahahakemus, joka oli tarkoitettu korkeakouluopiskelijoiden ulkomailla tapahtuvaan työharjoitteluun ja kansainvälisyyden edistämiseen.
Riitta ja Jorma J. Takanen perustivat säätiön alun perin vuonna 2005 tavoitteenaan edistää ja tukea teknologiateollisuuden osaamista sekä kansainvälisen kilpailukykyä. Säätiö jakaa apurahoja alueen opiskelijoille mahdollistaakseen kansainvälisiä opiskelijavaihtoja sekä tutkimustoimintaa.
– Hakuprosessi oli sujuva ja nopea. Lähetin tarvittavat tiedot kätevästi hakuportaalin kautta, joka löytyi säätiön sivuilta. Haun päätyttyä sain tietää melko pian, että apuraha oli hyväksytty, Häivälä muistelee.
Apuraha auttoi Häivälää keskittymään vaihtonsa aikana olennaiseen eli opintoihin ja uusien kokemusten kartuttamiseen.
– Ilman muuta suosittelisin kenelle tahansa vaihtoon lähtemistä sekä ehdottomasti Riitta ja Jorma J. Takasen apurahan hakemista, jos vaihtokriteerit vain täyttyvät, Häivälä summaa.
Vaihto finanssikriisin aikoihin
Tijuanassa sijaitseva CETYSin yliopisto teki paljon yhteistyötä Yhdysvaltojen puolella olevan San Diegon yliopiston kanssa. Häivälän kurssit olivat kaikki englanniksi. Tunneille osallistui sekä meksikolaisia että amerikkalaisia opiskelijoita.
Samaan aikaan vuonna 2008 maailmalla jylläsi kova finanssikriisi. Häivälää kiinnosti aiheen ajankohtaisuuden takia erityisesti kurssit kansainvälisestä rahoituksesta. Kurssipaletista löytyi myös Yhdysvaltojen ja Meksikon historian kurssi, joka pidettiin yhdessä San Diegon yliopiston kanssa. Kurssissa vierailtiin muun muassa lähialueen historiallisilla paikoilla.
– Päivittäiset asiat pyrin hoitamaan espanjaksi, vaikka välillä kielen kanssa tuli ongelmia tai hassuja väärinymmärryksiä. Kerran lihatiskillä ostaessani makkaraa, sain neljänneksen sijaan 4 kiloa. Desimaalit olivat menneet sekaisin. Huumorin avulla selvittiin onneksi tilanteesta kuin tilanteesta, Häivälä naurahtaa muistolle.
Häivälä sai hyväksi luettua kaikki vaihdossa suorittamansa kurssit lopulta, eikä vaihto hidastanut valmistumista insinööriksi Vaasan ammattikorkeakoulusta.
– Vaihto oli mieleenpainuva kokemus, jota muistelemme vielä tänäkin päivänä vaihtokaverini kanssa. Matkasta minulla jäi tärkeimpänä käteen rohkeus käyttää eri kieliä sekä silmiä avaava kokemus asua erilaisessa kulttuurissa ja uudessa maassa.
Häivälä suunnittelee nyt uutta matkaa Tijuanaan 15 vuoden jälkeen.
– Ajattelin matkustaa ensi kesänä 40-vuotissyntymäpäiväni kunniaksi Yhdysvaltoihin ja vierailla rajan yli Tijuanassa. Olisi hienoa nähdä kaupunki ja kuinka paljon se on muuttunut viimeisten 15 vuoden aikana.