Oulun yliopistossa diplomi-insinööriksi opiskeleva Oona Pennanen muistelee lämmöllä vaihtoansa Tšekissä. ”Puolen vuoden aikana opin paljon itsestäni”, Pennanen toteaa.
Oulun yliopistossa diplomi-insinööriksi opiskelevalle Oona Pennaselle vaihtoon lähteminen oli pitkän ajan unelma. Hän oli tiennyt jo fuksivuonna, että jonain päivänä haluaa opiskella ulkomailla. Kun vihdoin mahdollisuus aukeni maisterivuonna, hän päätti laittaa hakemuspaperit eteenpäin.
Alun perin Pennasen olisi pitänyt aloittaa vaihto-opiskelut Venäjän Pietarissa, mutta suunnitelmat muuttuivat, kun Venäjän hyökkäysota Ukrainaan alkoi. Pennanen päätti hakea pikaisesti Erasmus-vaihtoon ja kävi läpi vaihto-ohjelman yliopistotarjontaa Euroopassa.
– Lopulta silmiini pisti Tšekin Prahassa sijaitseva University of Chemistry and Technology. Kurssitarjonta oli mielenkiintoinen, mutta myös Prahan historiallinen kaupunki keskellä Eurooppaa kiinnosti minua, Pennanen kertoo.
Apuraha tukemaan vaihto-opintoja
Ennen lähtöä Pennanen kuuli kavereiltaan, jotka olivat käyneet aikaisemmin vaihdossa, että paikallinen säätiö tukee Pohjois- ja Keski-Suomessa opiskelevia opiskelijoita heidän kansainvälistymisessään.
– Monet vinkkasivat minulle Riitta ja Jorma J. Takasen säätiöstä. Tutustuin hakukriteereihin ja päätin laittaa tämän jälkeen apurahahakemuksen ja katsoa miten käy, Pennanen muistelee.
Hakuprosessi oli Pennasen mukaan todella helppo ja suoraviivainen. Kaikki tapahtui verkossa, säätiön verkkosivujen kautta.
– Olin äärimmäisen onnellinen, kun sain kuulla, että minulle myönnettiin apuraha. Se nimittäin auttoi paljon yllättävissäkin kustannuksissa. Apuraha ei välttämättä kata kaikkea elämää vaihdon aikana, mutta sen avulla sain ostettua esimerkiksi lentoliput ja maksettua parin kuukauden vuokran, Pennanen esittelee.
Tapahtumarikas opiskelijaelämä
Kun Pennanen saapui Prahaan, huomasi hän pian, että on ainoa suomalainen vaihto-opiskelija koulussa. Tutustuminen uusiin ihmisiin kävi kuitenkin helposti kampuksella. Opinnot käytiin englannin kielellä ja kursseille osallistui muitakin kansainvälisiä opiskelijoita.
– Kun Suomessa opintojaksot käydään paljon tiiviimmin ja nopeammalla temmolla läpi, Tšekeissä opiskelimme samoja kursseja kerran viikossa puolen vuoden ajan. Päivät olivat välillä pitkiä, kun labrat kestivät jopa kuuteen asti illalla, Pennanen muistelee eroja.
Pennasen opinnot edistyivät odotetusti vaihdon aikana, kun hän valitsi pakollisia kursseja esimerkiksi ympäristötekniikasta ja jätehuollosta. Lisäksi hän opiskeli omaksi ilokseen tšekin kielen alkeiskurssin.
Vaihdon aikana aika ei käynyt pitkäksi, kun Pennanen osallistui Erasmus Student Networkin järjestämiin tapahtumiin sekä illanistujaisiin, joissa hän tapasi muita vaihto-opiskelijoita.
– Matkustimme vaihdossa muodostuneen kaveriporukan kanssa ympäri Eurooppaa, kuten Saksassa, Luxembourgissa, Bratislavassa, Unkarissa, Itävallassa ja Sveitsissä lomiemme aikana, Pennanen listaa.
– Yksi hienoimmista vaelluksista sijoittui Saksan ja Tšekin rajalle, jossa oli Narnia-elokuvistakin tuttu kansallispuisto. Näkymät olivat todella mielettömät. Ilma myös suosi meitä, kun aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta.
Ikimuistoinen kokemus
Mitä vaihto-opiskelusta Prahassa jäi käteen?
– Olen kiitollinen, että sain uusia ystäviä ympäri maailmaa. Koen myös, että olen paljon rohkeampi, itsenäisempi ja uskallan ottaa enemmän riskejä. Lähden mukaan joka asiaan, enkä ole enää niin kotihiirulainen kuin joskus aikaisemmin, Pennanen naurahtaa.
– Myös kielitaitoni on kehittynyt: vaikka osasin englantia ihan hyvin ennen vaihtoa, uskallan käyttää sitä nyt rohkeammin.
Mitä Pennanen tekisi eri tavalla, jos hän lähtisi nyt vaihtoon?
– Hankkisin ehdottomasti henkilökortin, sillä passia oli turhauttava raahata mukana koko ajan. Ottaisin myös selvää asumismahdollisuuksista ennen matkaa. Asuin nimittäin yliopistoasuntolassa, jossa en viihtynyt kovin hyvin. Olisi ollut ehkä mukavampi asua jossain muualla, mutta en ehtinyt hakuvaiheessa tähän puoleen perehtyä.
Pennanen myös suosittelee apurahaa lämpimästi kenelle tahansa, joka suunnittelee vaihtoon lähtöä ja tarvitsee rahallista tukea kansainvälistymisen polulle.
– Vaihto oli aivan huippu kokemus. Oli hienoa, että sain apurahan mahdollistamaan tämän ikimuistoisen kokemuksen.