Vaasan ammattikorkeakoulussa opiskeleva Anni Keisala matkusti maailman toiselle puolelle opiskelemaan. Vaihtokohteeksi valikoitui Etelä-Korean pääkaupunki Soul. Tukena matkan järjestelyissä oli Riitta ja Jorma J. Takasen säätiön myöntämä apuraha.
Anni Keisala, 25, on jo pienestä asti unelmoinut ulkomailla opiskelusta. Ylä-asteella haaveena oli kielimatka, joka kuitenkin jäi toteutumatta. Kun Keisala pääsi opiskelemaan Vaasan ammattikorkeakouluun, International Business -tutkinto-ohjelmaan, päätti tuore opiskelija toteuttaa unelmansa ja hakea vaihto-opiskelijaksi tutkinnon aikana.
– Olin unelmoinut vaihdosta jo kauan. Kun viime helmikuussa istuin vihdoin Helsinki-Vantaan lentokentällä koneessa ja olin muuttamassa tuntemattomaan maahan aivan yksin, kävi minulla ajatus hetken mielessäni, että apua mitä olen tekemässä, naurahtaa Keisala muistolle.
Keisalan kohteeksi valikoitui Etelä-Korean pääkaupunki Soul, jonka asukasluku on yli 10 miljoonaa. Keisala lähti kevätlukukaudeksi opiskelemaan pää- ja sivuaineopintoja Kyung Heen yliopistoon.
– Valitessani kohdetta yksi valintakriteereistäni oli se, että halusin lähteä Euroopan ulkopuolelle, koska Eurooppaan on helpompi matkustaa. Mielestäni vaihto on lisäksi oiva mahdollisuus lähteä kauemmas ja viettää uudessa maassa pidemmän ajan. Vaasan ammattikorkeakoulussa olin ollut vaihto-opiskelijoiden tutorina ja ystävystyin samalla useampaan korealaiseen. Minua kiinnosti suuresti maan kulttuuri, joka tuntui itselleni kuitenkin melko helposti lähestyttävältä, Keisala kertoo.
Unelmien täyttymys
Kohta Keisalan vaihtoon lähdöstä on ehtinyt kulua jo vuosi. Hän muistelee hetkeä ennen vaihtoon lähtöä jännittävänä aikana. Oman mausteensa lähtövalmisteluihin toi asumisjärjestelyihin liittyvät yhtäkkiset muutokset.
– Tein tosiaan ensin huonevarauksen yliopiston lähellä sijaitsevaan yksityiseen asuntolaan, jossa olisin saanut oman huoneen. Mukavuuden ja yksityisyyden kannalta valitsin tämän vaihtoehdon. Tammikuun lopulla kuitenkin sain viestin, että kyseinen paikka on mennyt konkurssiin. Ajattelin ensin, että apua, kaatuuko koko matkani tähän, Keisala muistelee.
– Minulla oli vain kuukausi aikaa järjestää asuminen ennen matkani alkua, ja lähetin viestin vaihtoyliopistoni kansainvälisyystoimistolle, jos yliopiston asuntolassa olisi vielä vapaa paikka. Pari viikkoa ennen matkani alkua, sain viestin, että olin saanut peruutuspaikan. Uutinen oli suuri huojennus.
Muut vaihtoon liittyvät muistot eivät onneksi aiheuta sydämen tykytyksiä samalla lailla. Päinvastoin. Keisala pääsi kokemaan asumisen miljoonakaupungin sykkeessä, mutta myös näkemään muita upeita kohteita matkoillaan.
– Kun kerrankin olin Etelä-Koreassa, halusin nähdä muitakin paikkoja. Oli hienoa, että meistä vaihto-opiskelijoista muodostui ystäväporukka, joka reissasi yhdessä.
Huhtikuun alussa Keisala matkusti ystäviensä kanssa Etelä-Korean kaakkoisnurkassa sijaitsevaan Busaniin, joka on maan toiseksi suurin asutuskeskus ja yksi maailman vilkkaimmista satamakaupungeista.
– Reissu oli hieno. Busanissa ilmapiiri oli todella erilainen verrattuna Souliin, joka on kiireisempi tahdiltaan. Busanissa oli rauhallisempaa ja näki selkeästi, että kaupunki elää turismilla. Koska olen itsekin rannikkokaupungista kotoisin, tuntui Busan tämän takia todella kotoisalta, Keisala toteaa hymyillen.
Kesäkuun kohokohta oli matka Jejun saarelle, jossa Keisala vietti lähes viikon. Kokemus oli ikimuistoinen. Tuliperäisestä Jejun saaresta löytyi kaikkea upeista hiekkarannoista näyttäviin vesiputouksiin.
– Suosittelen maahan ja kulttuuriin perehtymistä ennen vaihtoon lähtemistä. Opiskelin korean kieltä jo Suomessa, mikä auttoi todella paljon sopeutumisessa uuteen maahan. Monessa Aasian maassa on oma kirjoitusjärjestelmä, joten jos sitä tuntee edes hieman, ei välttämättä kulttuurishokki iske niin kovaa.